drd4 2019.05.08. 17:23

Laterna a hajótaton

                                                              Ha az emberek tanulni tudnának a történelemből,
                                                              micsoda tanulságokra taníthatna minket ez.
                                                              Azonban a szenvedély és az oldal elvakítja
                                                              szemeinket, és az a fény, amit a tapasztalat
                                                              ad nekünk, csak egy laterna a hajótaton,
                                                              amely a hátunk mögött lévő hullámokon
                                                              fénylik csak.
                                                                          /Samuel Coleridge/

Ha Barbara W. Tuchman amerikai történész napjainkban írná  The March of Folly: From Troy to Vietnam* ("Az ostobaság vonulása Trójától Vietnámig") könyvét, akkor szvsz egy különálló fejezetet szentelne az EU elmúlt 20 év történetének, mert egy parádés példa arra, hogy a sikeres vállalkozást, hogy teszi tönkre az ostobaság. Szerző azt a markáns véleményét fogalmazza meg rögtön a könyve elején és támasztja alá különböző korokból vett példákkal, hogy az emberiség történetében helytől és korszaktól függetlenül megfigyelhető az a jelenség, hogy a kormányok, uralkodók olyan politikát folytatnak, ami a saját érdekük ellen hat. Míg évezredek alatt a tudományágak, művészetek hatalmas fejlődési utat jártak be, addig  napjaink kormányzási művészete nem sokban különbözik a 3-4 évezreddel ezelőtt folytatott gyakorlattól.  A történészasszony a rossz kormányzásnak 4 lehetséges okot ill. ezek kombinációját adja meg: önkény, túlzott önbizalom, dekadencia vagy tehetetlenség, last but not least ostobaság vagy csökönyösség.  Ez utóbbira jellemző, hogy már egy adott idő óta nyilvánvalóan kontraproduktív gyakorlaton nem változtat a politikai hatalom, holott létezik/létezhet egy másik cselekvési alternatíva. Egy lényeges jellemző még az ostoba kormányzásra, hogy a hülyeség nincs egyénhez kötve, akár egy csoport is gyakorolhatja, lásd  Európa Tanács.

Az EU politika gyakorlata tökéletesen megfelel ezeknek a kritériumoknak, amik a egy ostobaságból fakadó rossz kormányzást jellemeznek. Csak a példának okául, mintegy igazolásként, nincs az EU-ban konkrétan olyan intézmény szankcionálási jogkörrel, ami vizsgálná, hogy a tagállamok felvételük után mennyire tartják magukat az EU  koppenhágai felvételi kritériumaihoz. Ennek következtében, pl. ha egy állam bekerül a Klubba, annak bioradiátoros gyerekszobával rendelkező irányítója magasról és nagy ívben tehet a házirendre éveken át és miután a küszöbön elvégezte a nagydolgát, minden további nélkül bekopoghat Brüsszel ajtaján WC-papírért. Elnézést a drasztikus szemléltetésért, de ez a valóság és hogy ezt megteheti, azt inkább a pofátlanságának, mintsem az  ő zsenialitásának azaz a EU végrehajtó hatalom öntelt ostobaságának köszönheti. Vagy lehetne említeni, hogy nincs olyan EU-tagállam, amelyik ellen ne folyna   EU-s eljárás valamilyen előírás/rendelkezés megszegése miatt és a példák sora napestig folytatható.

Napra pontosan 5 évvel írtam egy bejegyzést Egy elkefélt választás elé, az akkori közelgő EU választás apropóján.

Az EU elsősorban egy békeprojekt, azért hozták létre, hogy az egymással kooperáló, közös gazdasági vállalkozásokkal bíró államok egymást megismerve nehezebben esnek egymás torkának mint ezek nélkül és csak ezután jön a bivalybasznádi főtér díszkőburkolatára adott EU támogatás kérdése. EU nettó befizető országainak adófizető állampolgárai áldozatot hoznak ezért a békéért és ha nem is hálát, de azt joggal várhatják el, hogy ezt az áldozatot a támogatást igénybe vevő országok megbecsüljék, mert minden miniszterelnöki híresztelés ellenére, ez nem jár, ezt adják.

A  mostani EU választás kapcsán is leírhatnám ugyanezt, mintegy igazolva az említett könyvből vett fenti idézet igazságát, hogy az emberiség nem tanul a törtélemből, de ha esetleg mégis valami megragad benne, igyekszik elfelejteni,  Elég plasztikusan adja vissza az idézet, hogy hogy rohan most  Európa hajója a sötétben, orrárboc helyett a tatra kiakasztott laternával, dagadó vitorlákkal  a május 26-iki választás zátonya felé 

Ma már, még Gipsz Jakab számára is világos, hogy ez az EU-nak nevezett  bolhacirkusz így sokáig nem működhet, mert a bolhák előbb-utóbb lepattannak -lásd BREXIT- , de ez az EU parlamenti helyekért kampányoló pártokat nem zavarja. Sehol egy konkrét elképzelés, javaslat  az EU működésének hatékonyabbá tételéről, amivel kampányolna valamelyik párt is. Csak a bullshit, de az minden mennyiségben.  Jó, 3 héttel a választás előtt, még "idejében"  az osztrák neofeschist kancellár bedobta, hogy ő hogy reformálná meg az EU-t.  Egy kocsmai beszélgetés témájának megfelelne, de egy egyetemi tanulmányait félbehagyó tökéletes marketingterméktől már kínos. Eh, hagyjuk.  

A kampányban sehol nem hallom a félrevert harangot, nem tudom olvasni  Európa vigyázz napjaink figyelemfelhívását  az EU tagállamaiban a szélsőjobb/fasiszták hatalomért való menetelése miatt. Amit látok helyette, a Néppárt osztrák leánypártjának kormánykoalícióját  szélsőjobbos FPÖ-vel, aminek vezetőjét még Haider is túl "barnának" találta, a Néppárt szemforgató politikáját az általa 8 éven át babusgatott Orbán miatt, a szintén néppárti,  a magyar ellenzék üdvöskéjének,Guy Verhofstadtnak (EU liberális frakció) közreműködésével az EU parlament elnökévé megkoronázott Tajani ügyködését az olasz, Orbánnal pettingelő Salvini érdekében, VOX, spanyol újfasiszta párt smúzolását a spanyol kereszténydemokratákkal, Burgenlandban az szocik és az FPÖ tartományi koalícióját, általam fasisztáknak tartott vezető politikusok riszálását Orbán előtt:
wwww.jpg
                                                             Führerem, vezess minket....
Sehol nincs az a szenvedélyes mozgósítás, hogy menj el szavazni, mindegy kire, csak ne az újfasisztákra, mert az általuk nacionalista, bocsánat, -mostanra már patrióta- erős nemzetek Európája fából vaskarika, hiszen egymással konkuráló érdekeket képviselnek és csak idő kérdése, hogy mikor jön el megint ezen a földrészen a dicsőséges csihi-puhi (Svejkből van kérem) kora. Ér gyerekeink, unokáink jövője annyit, hogy ezt ne  hagyjuk,ha már nekünk megadatott, hogy idáig békében élhettünk.

Persze, megette a fene ezt az egészet,  míg Mo.-on a nettó befizető tagállamok adófizetőinek benyújtott követeléslistával kampányol szinte kivétel nélkül az egész ellenzék, értsd: mi jusson még a bendőbe a meglévők mellé az EU asztaláról, Holott,  ha már teszünk a gyerekeink és unokáink jövőjére, a béke megőrzésére,akkor legalább azzal  kellene, hogy mi nem fog jutni továbbiakban az EU asztaláról: nix Erasmus, nix szabad munkavállalás, nix szabad letelepülés, nix, mezőgazdasági támogatás, nix szabad utazás, nix területfejlesztési támogatás, nix..., nix.... mert a populista barmok szétszedik az EU-t és ezért ne szavazz Orbánra, ...Ilyen magas labdát, ritkán adnak fel, de biztos vagyok benne, hogy a 3x-os 2/3-ot összehozó ellenzéki pártok ezt is elkefélik. . 
Eh, reménytelen... Tessenek megnézni Klára plakátjait, rosszabb mint a "mi Ferink" 2014-es 16 pontja, vagy az MSZP-ét, Momentumét, pedig elsősorban az ő jövőjükről szól a történet, de ők onnan folytatják, ahol a többi nem hagyja abba.

Na mindegy, nemsokára elmegyek a Helden Platzra -igen oda, ahol a bécsiek riszálták magukat 1938-ban Dolfinak-, mert ott kerül megrendezésre az Öröm Ünnepe, hogy ezelőtt 74 évvel vége lett a hitlerájnak. Ennyi öröm még nekem is kijár és ez nekem ünnep..  Apropó, milyen megemlékezést is hirdetett Magyarországon az ellenzék ebből az alkalomból?

Nem politikusokat, vezetőket kell nevelni, hanem választókat, mert ha az ellenzéki választóknak ez az igénytelensége megmarad, lóalkatrész sem lesz itt kérem, nem hogy esti fény, de amíg ez fennállhat , szvsz addig ne is reménykedjenek. 


A bejegyzés trackback címe:

https://teheneszet.blog.hu/api/trackback/id/tr2514808664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.