drd4 2018.04.18. 19:34

Jeles napok

                                                                        Ezért a bejegyzésért az MTVA sajnos,
                                                                        nem fizet egy fillért sem.*

170 évvel ezelőtt április 11-én az akkor kétéves dédapám boldog gagyarászással nyugtázhatta, hogy az u.n. áprilisi törvények elfogadásával, a rendiség eltörlésével őt a nemzet befogadja teljes jogú tagjai közé és kajánul vigyorgott azon, hogy leendő dédunokája ettől a naptól kezdve magáénak kell hogy érezze Magyarország történelmét. Nem okolhat majd másokat, hogy ők csinálták.

Ilyen pedigrével ezért olvastam némi értetlenkedéssel március 15-én a Hír TV reggeli műsorának ajánlását: "Nem veszít varázsából március 15. 170 év alatt sem tudta kisajátítani, eltörölni a hatalom 1848–49 emlékezetét" . Azért lássuk be, hogy ez elég meghökkentő ragaszkodás egy "genetikusan alattvaló", az utóbbi időben egyre gyakrabban hangoztatott "jobbágymentalitású" néptől ironizáltam egy sort, majd értetlenkedésemnek hangot adva tettem fel magamnak a kérdést:
- Hogy a fenébe felejtheti el azt az ember, hogy mikortól kezdték emberszámba venni őseit? Marhák! - és értettem alatta szekértáborom "lelkének mérnökeit" **, kik nem valószínű, hogy életükben valaha is voltak egy földes parasztház tiszta szobájában, aminek a falán kisgyerekkoromban a "kötelező" Szűz Mária kép mellett, mintegy a hála jeleként ott volt az első felelős magyar kormány és az aradi 13-ak lenyomata is szinte majdnem minden házban.

gracza.jpgNagyszüleimnél se volt másképp és minden túlzás nélkül állíthatom, hogy áldott emlékű nagyapámnál -állítson erről bármit is a szekértábor hivatalos kánonja- szabadságszeretőbb emberrel még nem találkoztam életemben.
Valahol benne volt nagyapám, hogy a világháború előtt csak 6 elemit végzett atyám keservesen megszolgált napszámából összekuporgatta kisiskolás korom kedvenc olvasmányát, Gracza György "Az 1848–1849-iki magyar szabadságharc története" öt kötetes művét, ami manapság sem egy-két fillér. Ahogy anno illő volt egy 10 gyerekes, tisztességes zsellércsaládhoz, Nagy Lajos király életrajzán kívül, leszámítva egy-két kalendáriumot, más háború előtti kiadású könyv nem is nagyon volt a háznál.
De, de volt rá igény, csak nem tellett rá. Ne essenek abba a hiába mint én, mikor a legelső vizsgaidőszakom után az abszolvált vizsgák által adta nagyképűséggel, megtetézve a fiatalságból fakadó arroganciával elmentem meglátogatni nagyszüleimet a legsötétebb Szabolcsba, Vásárosnamény és Záhony között egy kis faluba. Kutya nem ugatott, mert megismert. Mikor beléptem, nagyszüleim az asztalnál ültek és nagymamám szótagolva, hangosan olvasta fel nagyapámnak Sienkiewicz Quo Vadis?-át. Ezt látva, olyan szégyen fogott el, amilyet azóta sem éreztem. Magamban beláttam Aczél elvtárs sokszor hangoztatott mondásának " az egyszerű ember nem primitív" igazságát. Adjanak Önök is igazat Aczél elvtársnak, hogy a választási fiaskóért ne az egyszerű embereket okolják:
- Nincs mit tenni, ez egy ilyen nép.
Szvsz nem egy elegáns dolog saját töketlenségünkért másokat okolni, mert ez csak a patafizikai tájékozatlanságunkról árulkodik.
Még ehhez annyit, hogy talán még ebben is benne van nagyapám, hogy nyugdíjasként sem vagyok képes hazamenni a mai Magyarországra. Higgyék el, anyagilag is jobban járnék pedig, mert itt még a magyar nyugdíjam után is kell adóznom....
Meg hogy a fenébe is mehetnék én egy ilyen örökséggel a puttonyomban haza, mikor a Nemzeti Elhülyülés rendszerének önjelölt szellemi krémje Szent István-terv Gondolatok a nemzet felemelkedéséről elaborátumban már 2005-ben pironkodás nélkül le merte írni:

A nemesség 1848 forradalmi mámorában nagylelkűen maga mondott le kiváltságairól.

- Anyád, azt nagylelkűen! Ha nem akarta másként végezni, nem is nagyon tehetett mást a nemesség, aztán 1945 -ig kisebb-nagyobb megszakításokkal folyósított kárpótlást meg ne is említsem, igaz? --- Azóta is emelkedik a nemzet, az elmúlt 8 évben meg különösen, mert "határ a csillagos ég". (Bocsánat, ez egy másik népboldogító.) Még Széchenyit se ismerik--dohogok magamban, ha eszembe jut. márpedig eszembe jut.

Dolgos népünk kedvelte március 15-ét az 1848 -as áprilisi törvények miatt, de perverz módon ez a görénykurzus 7 éve, a mai napon erőszakolta meg az országot, hogy elfogadtatta az Országgyűléssel a "tákolmányát". Már nem tudok úgy gondolni a rendiség eltörlésére, hogy ez ne jusson eszembe. (Ez csak úgy mellékesen, de Egyiptomban a ganajos lábú tevehajcsárokat is megszavaztatták az új alkotmányukról 2012-ben.)
Néztem 15-én a cöfögök békemenetének közvetítését, hallottam Bayer, Stefka, Bencsik által vezetett menetet éljenző/biztató kibicek kórusát:
- Hajrá magyarok, hajrá magyarok.... !
- Hát feleim, baffátok meg az ünnepeteket, menjetek ti a Ludolf-féle szám környékére a cseh légitársasággal -- mondtam már ük-ükapám által is viselt szép családnevem adta öntudattal. Majd egy kicsit kesernyésen hozzáfűztem:
- Nyertetek, ezt is elvettétek tőlem.

Nem sok maradt áprilisból, de 4-ike még megvan és valószínű, hogy meg is marad, mert a tomporon lévő szovjet katona csizmanyomával nem kérkedik most ez a kurzus, mert éppen azt restaurálja szvsz napjainkban, amit ez a csizma 1945-ben szétrúgott, de ez egy másik bejegyzés témája kellene, hogy legyen.
Én meg ha ezt hallom:

legfeljebb nagyokat nyelek, elfér Boldog asszony anyánk, Bartók Divertimentoja mellett. Legfeljebb, ha nagyon elkenődöm, ezt felidézem és máris röhögni fogok: lábszag
Persze,  botorság lenne most azt hinniük, hogy visszasírom a "nagy dagonyát". Ne, ezt ne higgyék!

* Kösz öreg, én is szeretlek Téged
** Zsugásvili emelte poharát 1932 október 26-án a lélek mérnökeire, az írókra. Naná, hogy ez tetszett a "mérnök" elvtársaknak, de azt hiszem ez sem segített rajtuk később.


A bejegyzés trackback címe:

https://teheneszet.blog.hu/api/trackback/id/tr4413847598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.