drd4 2017.12.10. 21:34

Mikulásvirág

mikulas.jpgRóla van szó, ami nélkül a halhatatlan Kedves nem tudja elképzelni a karácsonyt, mert karácsonykor a lakásban mikulásvirágnak lenni kell.
- Miért? Ne kérdezzék, mert én nem merem. Annak ellenére nem merem, hogy a Világ egyik legszelídebb teremtményével élek együtt pár évtizede.  Tudják, hogy van ez. Ha meg nem tudják, akkor sajnálhatják csak igazán.
Ami, számomra a rejtély, hogy Nejem miért nem Mikuláskor ragaszkodik a mikulásvirághoz, mikor a virág nevéből is ez következne és miért csak karácsonykor, de akkor feltétlen.
- Értik ezt? Mert én nem. No de, nem kell nekem mindent érteni. Amit sajnálok, hogy még senkinek sem jutott eszébe kitenyészteni egy "mikulásvirág-fenyőfát". 

10 évvel ezelőtt az előjelek szerint minden idők legbékésebb karácsonyának virradt fel a napja. Fa feldíszítve, ajándékok becsomagolva, megsütve és megfőzve. Sőt, a szeretet ünnepének közeledtét biztosan jelző, a karácsonyi előkészületekkel járó szokásos "mosolyszünet" (értsd. veszekedés) is elmaradt abban az évben, pax, peace, мир, Friede, béke jöhetnek a gyerekek. Egyszer csak ebből az első kávéívással egybekötött boldog megelégedettséggel járó révületből minden idők és világok legjobb feleségének halálsikolya riasztott fel:
- Nincs itthon mikulásvirág! 

Nem volt mit tenni, elindultunk december 24-én egy, nejem szerint délelőtt még nyitva tartó piacra, mert -hiszen már Önök is tudják- karácsonykor a lakásban mikulásvirágnak lenni kell.  Metróhoz menet rágyújtottam és az első slukk után tudtam, hogy nagy gebasz van. Nem ért váratlanul, mert a héten korcsmából jövet elkapott egy ugyanilyen rosszullét, de azt betudtam a korcsmának. Ahogy előző napi rosszullétet a rám rótt portörölgetésnek., de most mire fogjam?
- Drágám, álljunk meg egy kicsit, nagyon rosszul vagyok, tartok tőle, hogy ebből ma nem lesz mikulásvirág. Tényleg rosszul nézhettem ki, mert elmaradt a szokásos "mit hülyéskedsz"  és azonnal a férjkezelő üzemmódról átváltott a praktikus módra.
- Metróig el tudsz jönni? Nem érdemes taxit hívni, hiszen a metró direkt odavisz.

Így történt, hogy kikötöttünk a város legnagyobb kórházának ügyeletén, ahol azonnal fellépett a "fogorvos effektus". Ahogy fogorvosi váróban elmúlik az ember fogfájása, úgy lettem egyre virgoncabb. Mentem volna már haza, de Méltósága  kötötte az ebet a karóhoz:
- Bemegyünk! -- és bementünk, ahol nekem nem is kellett sokat beszélnem, mert volt aki, megtette ezt helyettem és a sok beszédnek EKG, vérvétel lett a vége.
- Üljenek le kint, a laboreredményre várni kell, akkor meglátjuk a továbbiakat.

Nejem nem ült le, mert eszébe jutott, hogy gyerekeink egyikénél sincs most kulcs, telefon nem volt nálunk, neki sietni kell haza, hogy beengedje őket és ezzel ott hagyott. Ha látták volna, ahogy röpült, három válóperre elég lenne. Köztünk legyen mondva, szvsz még megpróbálta elérni a piacot,de ez csak egy sejtés...
Én  meg, áldozata a mikulásvirágnak, ott maradtam egyedül, haldokolva, mert ilyen fokú aggódás csak a mesében van:
nichol.jpgAztán szólítottak és javasolta a Herr Doctor, hogy mivel a jelek szerint van egy helyre kis infarktusom, töltsem velük az ünnepet. Mit tehettem mást? Nejem magamra hagyott, bólintottam és máris nem voltam egyedül. Hárman vetkőztettek lázas telefonálások közepette:
- Ha egy óráig megcsináljátok (sic!), vállalom, küldjétek fel -- hallatszott ki a telefonból. "Megcsináltak", infúzió, marék aszpirin etc...és egy olyan ágyon toltak át az ambulancián várakozó tömegen, ami akár a kurszki tankcsatában is elment volna mérete, felszereltsége: defibrillátor, oxigénpalack, EKG monitor, poroltó (!) etc, etc... miatt. A várakozók a fal mellé szorultak, már csak egy-egy piros rózsa hiányzott a kezükből, hogy mint a Keresztapában egy "virágalagúton" tolják az ágyamat, helybe jön a ravatal és az emberek arcán a szánakozásnak álcázott káröröm:
- na ez bekapta, de jó, hogy nem engem tolnak --  felbosszantott.
- Tudjátok mit pöcsök, hát azért sem teszem meg nektek ezt a szívességet, túlélem és bemutattam nekik mind a két kezemen kinyújtott középső ujjal. Egy élmény volt látni az arcok elváltozását. Egyetlen fülig érő vigyort láttam, annak is a tulajdonosa felemelt hüvelykujjal kívánt sok szerencsét.

Innen már nem olyan érdekes az egész, mert akkor ezt nem olvashatnák. Vártak rám, egy kacsát ragasztottak a family jewels-re, egy assassino nem bánik úgy a stiletto-jával, ahogy az orvos megnyitotta combtőben a verőeret. Aztán vagy négy órán át buherált rajtam, időnként előjött, mikor elsötétült előttem a világ:
- Na, hát akkor ennyi volt, szerbusz világ, de mikor az orvos közölte, hogy a másik lábamon lévő verőéren keresztül is be akar vezetni egy katétert, mert nem tudja, hogy éppen hol van, elkezdtem röhögni. Volt humorérzéke, mert némi meghökkenés után ő is ráérzett a helyzet komikumára, aztán az asszisztensnő is csatlakozott a duettünkhöz. Állítom, ez volt az egyik legvidámabb "duguláselhárítás" a kórház történetében.

Másnap bejött az intenzívre a halhatatlan Kedves és mivel labancoknál hal nélkül nincs karácsony, én meg azt meg nem eszem, képes volt a Kedves egy haldokló ebédjét jóízűen bekebelezni, hogy aztán -ha már megemlítettem-   ebéd után azzal múlassuk az időt, hogy hogy változik a pulzusom a kijelző monitoron attól függően, hogy milyen messze van a kezem a Kedves keblétől. Nem hiszik el, mekkora kilengéseket lehet produkálni. Sajnos, az ápolószemélyzet sem hitte el, ők egészen mást hittek....
Így utólag  azért egyet sajnálok, hogy 5 nap után, miután kidobtak a kórházból, nem azzal nyitottam be a lakásba
- Mi az, milyen karácsony ez, hogy még mikulásvirág sincs a lakásban?
=======
infark.jpgKét hét múlva  lesz 10 éve, hogy ez megtörtént velem. Köszönet ezért a 10 évért, jókor voltam jó helyen és minden hülyéskedésem ellenére, nem egyedül
===========
Ez hozta elő az egészet, de függetlenül ettől, én ezt azért a maga helyértékén kezelném:
surgos.jpg


A bejegyzés trackback címe:

https://teheneszet.blog.hu/api/trackback/id/tr513469809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.