drd4 2013.07.03. 19:02

Seggberúgdosott páva

orb2.jpgMit mondjak, miniszterelnök úr fergetegesnek gondolt pávatánca tegnap nem aratott osztatlan sikert Brüsszelben.  Klasszikus belépője "magyar nép üdvözletét hozom" után erősnek találta a Nagyérdemű "bazd meg maci a fűnyíródat" sautéját (ugrás) és a "magyar nemzet becsességem" relevéje (emelkedés) után meg egyenesen  elmeorvos után kutató tekinteteket lehetett felfedezni a közönség soraiban. Miniszterelnök úr kecses mozgása Moszkva és Brüsszel párhuzamba állításakor kissé darabos volt és a helyzeten már csak rontott a Gerolsteini nagyhercegnő abúzusára emlékeztető széttárt faroktollú felkínálkozása:

Nem akarunk olyan Európát, ahol gyámság alá helyeznek, a szabadságot korlátozzák és nem kiteljesítik... ahol a nagyobb visszaél az erejével, és a többség visszaél a hatalmával... ahol kettős mércét használnak, és ahol csak a kisebbnek kell tisztelni a nagyobbat.

Előfordult már más pávatáncosokkal, kik sokat gyakoroltak a tükör előtt, hogy előadásközben elfejtik, hogy most a színpadon vannak. Nem tehetek róla, de ezt hallva elementáris erővel tört ki belőlem a röhögés, feledve a nem sokkal előbb az általa felemlegetett  2/3-ot,  teltkarcsú miniszterelnök úr tütü ruhában Tuskó Hopkins  módjára névsorolvasást tart az EU parlamentjében feledvén otthoni hatalomgyakorlását. .
Aztán a balkáni lótolvajok minden eleganciáját nélkülöző "szabadságharcos"  befejezés meg már minden kritikán aluli, nem volt méltó egy pávatáncoshoz:

Mi küzdeni fogunk azok ellen, akik birodalmat akarnak csinálni a mi uniónkból. „Mi azok közé tartozunk, és sok milliónyian vagyunk ilyenek Európában, akik nem az alávetettség Európáját, hanem a szabad nemzetek Európáját akarják. Éljen a szabad nemzetek Európai Uniója

Szánalmas volt és nélkülöz minden rációt, hacsak nem a magyarországi szavazatmaximalizálás lebegett a szeme előtt. Ha igen, akkor meg végtelenül primitív és felesleges lépés volt a koreográfiában.

Miniszterelnök urat és vele a centrális erőterét nem ma, a "Tovaris" jelentés elfogadásával rúgták valagba, hanem tegnap rugdosták és attól tartok, miniszterelnök úr ebből semmit nem értett vagy nem akart megérteni, mert mint a kisebbségi bátor lova vágtatott a falnak:
- Nem vak ez a ló kérem, hanem bátor.
Egész idő alatt ott lebegett az ülésteremben az udvariasságból fel nem tett kérdés:
- Mit gondol miniszterelnök úr, Magyarország 2004-ben beléphetett volna az EU-ba a jelenlegi alaptörvényével, fékek és ellensúlyok demokráciákban elvárt rendszerének hiányában, a kiépített hűbéres-vazallus rendszerével ....?
Nem tették fel, mert erre a kérdésre az igazmondó  miniszterelnök úr csak nemmel felelhetett volna és akkor Magyarországot a Jóisten se menthette volna meg a Lisszaboni Szerződés 7 cikkelyének alkalmazásától.
Kínos volt hallgatni miniszterelnök úr demokrácia felfogására tett utalásokat, aminél csak az volt kínosabb, mikor kikérte magának, hogy neki leckét adjanak demokráciából. Értelmes ember nem reagált volna rá, de ki 50 évesen is  őrsi zászlót hordozónak tekinti magát, az nem, és rögtön átváltozik pávából balfácánná. Pedig ráférne a miniszterelnök úrra a lecke  és akkor nem beszélne többségi demokráciáról, centrális erőtérről és táskahordózói sem hangoztatnák úton-útfélen, hogy miénk a vár, tiétek meg a lekvár . Qrva messze van ez az Európa, mint a többségi demokráciától csak egy lépésnyire lévő irányított demokrácia a konszenzuális demokráciától.
Talán a legnagyobb rúgást akkor kapta szvsz a miniszterelnök úr, mikor megkérdezték tőle:
- Minek jött ide?
Ez nagyon tud fájni egy miniszterelnöki pávaülepnek, mint a mesében a királynak az új ruhája, mikor elkiáltja magát a szabóinas:
- Meztelen a király!
Még azt sem mondhatja a miniszterelnök úr, nem figyelmeztette előre Martin Schulz:
- Miniszterelnök úr maga egy okos ember, de mi se vagyunk idióták.

Én már hátam mögött tudom az életem nagy részét. Megadatott, hogy idáig békében élhettem és nagyon akarom, hogy gyermekeimnek, unokáimnak is ez megadassék. Az EU elsősorban erről szól, egy békeprojekt és nem egy pénzt tejelő fejőstehén, gondoljon erről bármit is a pusztáról jött Hérosztrátosz.  Ez magában foglalja, hogy az EU egy értékközösség is, kell léteznie  a tagországok értékrendjeinek egy közös halmazának és amelyik tagország ezt nem hajlandó tudomásul venni, annak semmi keresnivalója az EU-ban. Lisszaboni Szerződés szabályozza a kilépés rendjét, 2 év alatt lezavarható processzus.
Miniszterelnök úr reagálása a Tavares-jelentés elfogadására nem sok reménnyel biztat:

Nem tudjuk elfogadni, hogy azt az alapszerződést, mely alapján - népszavazással is megerősítve – beléptünk az Európai Unióba, most valaki egyoldalúan felül akarja írni

Eltekintve miniszterelnök úr szokásos ordas igazmondásától, mi lesz akkor, ha felteszi az EU Tanácsa a tegnapi lebegtetett kérdést? Mert mégis mi van akkor, ha az EU 2004-es értékrendje nem változott, hanem Magyarország preferál nem EU kompatibilis "értékeket" 2013-ban?
Időben szólók, ha Magyarország az  ilyen "értékek" mellé teszi le a voksát,  rossz lesz az EU-nak, nekem keserű lesz a szájízem, de Magyarország számára egy tragédia lesz.


A bejegyzés trackback címe:

https://teheneszet.blog.hu/api/trackback/id/tr405389384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

volesojinka 2013.07.04. 07:30:37

A tartalommal nem tudnék vitatkozni, legfeljebb azzal, hogy mindez azért vélhetőleg - sajnos - nem mindenkinek "így jött le". Azt viszont kimondottan fájlalom, hogy a kretén rasszisták által gúnyos píszíként használt "kisebbségi" szó szerepel a bejegyzésben a cigány lováról szóló vicc felidézésekor.

drd4 2013.07.04. 09:04:08

@volesojinka: Van olyan jelenség a magyar közéletben, hogy egyes fakultások előszeretettel nyargalásznak Orbán feltételezett cigány származásán. Emiatt akartam minden fajta áthallásnak elejét venni és lett a "cigányból" "kisebbségi".
Ha ez valakit bánt, sajnálom és kérem fogadja el tőlem, hogy nem gúnynak szántam.

Frony 2013.07.04. 12:34:55

SZENZÁCIÓSAN JÓ CIKK!!!!
Nagyon szomorú a helyzet - de bocsánat én szétröhögtem az agyam...
ez a seggberúgdosott páva - telitalálat!!!

Sir Galahad 2013.07.04. 12:51:31

Egy tipikus példa arra, hogy az ellenzék tökéletesen félreérti Orbán viselkedését. Amit Orbán Brüsszelben mondott, az az első betűtől az utolsóig az itthoni szavazóknak szólt. Nem tudom, készül-e közvélemény-kutatás a beszéd kapcsán, de tippelni merek: az elkötelezett ellenzékieket leszámítva a többségnek tetszett. Nem véletlenül ragaszkodott Orbán ahhoz, hogy beszélhessen az ülésen... A legnagyobb baj az, hogy Orbán érti, tudja, mit szeret hallani a magyar, az ellenzéknek meg fogalma sincs róla. És miközben elviccelődtök azon, hogy seggbe rúgták a táncoló pávát, lefogadom, hogy Orbán plusz szavazókat szerzett. Na, ezen kéne elgondolkozni.

zila5 2013.07.04. 21:02:10

@Sir Galahad:
"Nem akarunk olyan Európát, ahol gyámság alá helyeznek, a szabadságot korlátozzák és nem kiteljesítik... ahol a nagyobb visszaél az erejével, és a többség visszaél a hatalmával... ahol kettős mércét használnak, és ahol csak a kisebbnek kell tisztelni a nagyobbat."

Nyilván a lelkes többség, akiknek ilyen klassszul meg lett fogalmazva, amit hallani akartak, tényleg nem akarnak ilyen Európát, tökéletesen beérik egy ilyen Magyarországgal is.
Egyem a szívüket.

jo-ti 2013.07.04. 23:59:36

Én már alig várom a Röpülj páva változatot. Zene nélkül is megtenné...

Sir Galahad 2013.07.05. 11:02:20

@zila5: A politikában az a kérdés, működik-e a dolog, nem az, hogy lehet-e rajta ironizálni. Ha tetszik, ha nem: amit Orbán csinál, az nagyjából működik, amit az ellenzéke, az meg jellemzően nem.

zila5 2013.07.05. 12:20:48

@jo-ti:
Szerintem az most történik. :D
Igaz, egy kukkot se értek belőle, te igen?

Röpülj páva, röpülj
Vármegyeházára,
A szegény raboknak
Szabadulására.

Leszállott a páva
Vármegyeházára,
De nem ám a rabok
Szabadulására.

Felszállott a páva
Vármegyeházára,
A szegény raboknak
Szabadulására.

zila5 2013.07.05. 12:29:07

@Sir Galahad:
Biztos működik, ha te mondod.
Én már nagyon várok egy egészséges, intelligens, mosolygós jópasit, akire végre fel lehetne nézni kicsit, miközben vezeti a népet.
Ezek a beteg, agresszív alakok már nagyon fárasztanak.

jo-ti 2013.07.05. 15:40:17

@zila5:
Jó, hogy idézted a szöveget.
Jelenleg a második strófa szerint mennek a dolgok. Csak a vármegyeháza a parlament. A páva jelenleg ott pöffeszkedik és időnként táncol a választóinak.
Az én kívánságom a harmadik szakaszra vonatkozik: Csak már nem a parlamentre, hanem sokkal messzebb kellene szállnia.
A legjobb lenne, ha ornitológiailag unortodox, költözőmadár pávaként elrepülne melegebb éghajlatra.

Sir Galahad 2013.07.05. 15:55:30

@zila5: Abban egyetértünk, hogy a magyar politikai elit ilyesféle vezetőt nem ígér. Ez van.

zila5 2013.07.05. 21:19:02

@jo-ti:
Szerintem pulyka egyébként, csak jó a sminkese.

Szebb a páva, mint a pulyka,
mert a pulyka maszatos,
a páva meg aranyos.

Ez van. Bizony.